Pazarlama ve Reklam Arasındaki Fark 2023
Pazarlama ve Reklam Arasındaki Fark
Pazarlama ve Reklam Arasındaki Farklar Nelerdir ?
Pazarlama ve reklam, bir ürün veya hizmetin satışını ve tanıtımını amaçlayan iki farklı kavramdır. Ancak, bu iki kavram arasında önemli farklar vardır.
Pazarlama, bir ürün veya hizmetin üretiminden tüketiciye ulaşımına kadar olan süreci kapsar. Pazarlama, bir ürün veya hizmetin tasarımından pazarlanmasına kadar olan süreci içerir ve ürün veya hizmetin tasarımından pazarlanmasına kadar olan süreçte, ürün veya hizmetin satışı ve tanıtımı amaçlanır.
Reklam ise, bir ürün veya hizmetin tanıtımını amaçlar. Reklam, ürün veya hizmetin satışını arttırmak için, ürün veya hizmet hakkında bilgi verir ve hedef kitlelere ulaşır. Reklam, pazarlama sürecinin bir parçasıdır ancak pazarlama süreci ile aynı değildir.
Reklam ve pazarlama birbirine çok yakın iki kavram olduğu için aynı sanılan ya da oldukça karıştırılan kavramlardır. Peki, çok benziyorsa aralarındaki farklar nelerdir. İkisinin tanımları ile reklam ve pazarlama arasındaki farklara bakalım.
Reklam Nedir?
Reklam bir ürünü ya da hizmeti geniş kitlelere tanıtmak, beğendirmek ve böylece ürün ya da hizmetin daha çok istenmesini, alınmasını, satılmasını sağlamak için resim, video ve içeriklerle çeşitli araçlar kullanılarak yapılan her türlü tanıtım çabasıdır.
Reklam, pazarlama sürecinin bir parçasıdır. Daha büyük kitlelere ürün ve ya hizmeti tanıtmaya, bilgi vermeye dayalı monolog bir faaliyettir. Çeşitli araçlar sayesinde, profesyonel olarak yapacağınız, reklam çalışmaları ile kısa sürede milyonlarca kişiye ulaşabilir, sattığınız ürün ya da hizmetten haberdar edebilirsiniz.
Ürün tanıtımını reklamla yaptıktan sonra sıra bu ürünün potansiyel müşteriler tarafından alınmasını sağlamaya geliyor ki bu noktada devreye pazarlama giriyor. Çünkü reklam tanıtım iken pazarlama iknadır.
Pazarlama Nedir?
Pazarlama, hedef kitle tespitinden, hedef kitleminizin özelliklerine, pazar araştırmasından, müşteri memnuniyetine, rakip ve rekabet analizine hatta sosyal sorumluluk projelerine kadar uzun vadeli bir süreçtir.
Pazarlama sadece ürün tanıtmak amacıyla yapılmayan bir faaliyettir. Müşteri ihtiyaçlarını belirlemek, müşteriniz yani hedef kitleniz için iyi analiz yaparak ihtiyaca göre ürün tasarlamak, planlamak ve doğru kanallarla reklamlarla uzun vadede tanıtım yapmak anlamına gelir.
Özetle, Pazarlama, doğru ürünü doğru insanlara doğru mecralarda ve uzun vadede tanıtma sürecidir. Pazarlama, bir insana sattığınız ürün ya da hizmeti neden alması gerektiği konusunda ikna etmek ve ürünün insan hayatında çözdüğü sorunlarını, sağladığı faydaları anlatma sürecidir.
Pazarlamanın Unsurları Nelerdir ?
Pazarlamanın temel unsurları aşağıdaki gibidir:
Ürün: Ürün, pazarlamanın merkezinde yer alır. Ürün, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan, fiziksel veya hizmetsel bir mal veya üründür. Ürün, pazarlamada kaliteli, güvenilir ve müşterinin beklentilerini karşılamaya yönelik tasarım ve özelliklere sahip olmalıdır. |
Fiyat: Fiyat, müşterilerin ürünü almaya istekli olduğu miktarı ve karlılık derecesini belirler. Fiyat, ürün maliyetleri, pazar talebi, rakiplerin fiyatları ve pazarlama stratejilerine bağlı olarak belirlenir. |
Yer: Yer, ürünün müşterilere nasıl sunulduğunu belirler. Yer, fiziksel mağazalar, e-ticaret siteleri, telefon veya internet gibi farklı kanallardan sunulabilir. Yer, müşterinin ihtiyaçlarına ve beklentilerine uygun seçilmelidir. |
Tanıtım: Tanıtım, ürün hakkında bilgi verme, ürünün avantajlarının anlatılması ve müşterilere ulaşma faaliyetidir. Tanıtım, reklam, satış promosyonları, direkt pazarlama, çalışan satışı ve diğer araçlarla yapılabilir. |
Müşteri hizmetleri: Müşteri hizmetleri, müşterilerin sorunlarını çözme, sorularını yanıtlamak ve müşteri memnuniyetini artırmak amacıyla yapılan faaliyetlerdir. Müşteri hizmetleri, telefon, e-posta, sosyal medya veya fiziksel bir mağazada gerçekleştirilebilir. |
İşletme stratejisi: İşletme stratejisi, pazarlama faaliyetlerinin nasıl gerçekleştirileceğini ve nasıl bir pazar payı hedefleneceğini belirler. İşletme stratejisi, pazarlama stratejilerinin oluşturulması ve uygulanması için bir çerçeve sağlar. |
Tüm bunlar pazarlama iletişiminin birkaçını oluşturur.
Pazar Araştırması Nedir ?
Pazar araştırması, pazarlamanın temel unsurlarından biridir ve pazarlama stratejilerinin belirlenmesinde kritik bir rol oynar. Pazar araştırması, potansiyel müşterilerin ihtiyaçları, beklentileri, tercihleri ve davranışları hakkında bilgi toplamak için yapılan bir araştırmadır.
Pazar araştırması, bir ürün veya hizmetin pazar potansiyelini, müşteri ihtiyaçlarını, rekabet durumunu ve pazar trendlerini inceleyen ve anlamaya çalışan bir süreçtir. Pazar araştırması, şirketlerin pazarlama stratejilerini ve ürün geliştirme faaliyetlerini yönlendirmek için gerekli bilgileri toplamaya yönelik bir yöntemdir.
Pazar araştırması, aşağıdaki konuları kapsar:
- Pazar büyüklüğü ve yapısı: Pazar büyüklüğü ve yapısı hakkında bilgi toplamak için yapılan araştırmalar.
- Rakipler: Rakiplerin ürün ve hizmetleri, fiyatları, pazarlama stratejileri, güç ve zayıflıkları hakkında bilgi toplamak için yapılan araştırmalar.
- Müşteri profili: Potansiyel müşterilerin demografik özellikleri, ekonomik durumları, tercihleri ve davranışları hakkında bilgi toplamak için yapılan araştırmalar.
- Pazar trendleri: Pazar trendleri hakkında bilgi toplamak için yapılan araştırmalar.
- Ürün kabulü: Ürünün potansiyel müşteriler tarafından nasıl kabul edileceği hakkında bilgi toplamak için yapılan araştırmalar.
Pazar araştırması, pazarlama stratejilerinin belirlenmesinde, ürün tasarımı ve geliştirilmesinde, fiyat belirlemesinde, tanıtım faaliyetlerinin planlanmasında ve diğer pazarlama faaliyetlerinde kullanılır. Pazar araştırması, doğru ve güncel bilgi toplamak için önemlidir ve işletmelerin pazarlama faaliyetlerinin verimli ve etkili olmasını sağlar.
Pazarlama ve Reklam Arasındaki Farklar
Pazarlama ve reklam, bir şirketin ürünlerini veya hizmetlerini tanıtmak, tanıtmak ve satmak için kullanılan araçlardır. Ancak, pazarlama ve reklam arasında belirgin farklar vardır.
Pazarlama, bir şirketin ürünlerini veya hizmetlerini pazarlaması, müşteri ihtiyaçlarını belirlemesi, müşteri davranışlarını anlaması ve müşterileri satın almaya teşvik etmeyi amaçlar. Pazarlama, bir şirketin ürün veya hizmetini tanıtmaktan çok, müşterilerin ihtiyaçlarına cevap vermeyi ve müşteri sadakatini oluşturmayı amaçlar.
Reklam, bir şirketin ürün veya hizmetini tanıtmak için kullandığı bir araçtır. Reklam, müşterilerin dikkatini çekmeyi ve müşterileri satın almaya teşvik etmeyi amaçlar. Reklam, pazarlamanın bir parçasıdır, ancak pazarlama daha geniş bir kavramdır ve bir şirketin ürün veya hizmetini tanıtmaktan çok, müşterilerin ihtiyaçlarına cevap vermeyi ve müşteri sadakatini oluşturmayı amaçlar.
- Reklam pazarlamadır ancak pazarlama sadece reklam değildir. Yani reklam pazarlamanın bir unsurudur.
- Pazarlama faaliyetleri uzun vadede yapılırken reklam daha kısa vadeli bir süreçtir.
- Pazarlama faaliyetlerinde amaç sadece satış değilken reklamda kısa vadede amaç satış yapmaktır.
- Pazarlama faaliyetlerinde marka bilinirliği yaratmak önemlidir. Reklamda ise genelde amaç ürün ya da hizmet odaklıdır.
- Pazarlama bir ürün ya da hizmeti almaya ikna etme süreci iken, reklam bir ürünü anlatma, güzelleme sürecidir.
Pazarlama, bir şirketin ürün veya hizmetini tanıtmaktan çok, müşterilerin ihtiyaçlarına cevap vermeyi ve müşteri sadakatini oluşturmayı amaçlar. Reklam ise, bir şirketin ürün veya hizmetini tanıtmak için kullandığı bir araçtır.
Sonuç olarak pazarlama ve reklam arasındaki farklara bakıldığında pazarlama uzun vadeli stratejik planlı yapılan marka bilinirliği oluşturmak için hareket eden bir faaliyettir. Reklam ise pazarlamanın bir unsuru olan, amacının kısa vadede ürünü ya da hizmeti tanıtıp satışla sonlandırılmasını hedefleyen bir pazarlama aracıdır.
Reklamlar ürünün en önemli yanını vurgular ama pazarlama, bütün yönleriyle o ürünün fonksiyonlarına odaklanarak anlatır. Böylece 360 derece bir pazarlama süreci gerçekleştirirsiniz. Hedef kitleniz arasında marka bilinirliğinizi ve güveninizi artırırsınız. Bu da sizin reklamlarınızın verimini ve başarı şansını artırır.
Reklam varsa pazarlama vardır. Fakat pazarlamanın olduğu yerde reklam olmayabilir.
Pazarlama ve Reklam Arasındaki Farkı Örneklerle Açıklayacak Olursak:
Bir masayı satmak için onun özelliklerini, rengini fiyatını, ölçülerini neyden yapıldığı vb anlatmak bir reklamdır. Fakat bu masanın doğal ağaçtan yapıldığını ve doğal ağacın insan hayatında ki faydalarını anlatmak bir pazarlamadır. Hatta firmanızın doğal olmayan bir ürün asla satmadığının çeşitli araçlar kullanarak müşterilere anlatmak tam bir pazarlama örneğidir.
Bir elektrikli araç satan bir markanın araçlarının reklamını yapmadan önce elektrikli aracın doğa dostu olduğunu karbon tüketimine yol açmadığını ve bunun gibi faydalarını anlatması pazarlama iken elektrikli aracın rengini, modelini, özelliklerini anlatıp sadece bunlara odaklanması reklamdır.
Daha Spesifik Bir Örnek Daha Verelim.
Bir aracın bataryası tam doluyken 500 km gittiğini hedef kitlemize anlatmak reklamken 500 km giden bir aracın mevcuttaki diğer araçlardan daha çok km gittiğini anlatmak ise pazarlamadır.
Pazarlama ve reklam arasındaki farkları kısaca bu şekilde anlatmaya çalıştık. Daha fazla bilgi ve bu alanda profesyonel destek veya danışmanlık almak için her zaman bize ulaşabilirsiniz.