Sahibinden.com’da Domain Krizi
Sahibinden.com Çöktü Mü?
Sahibinden.com Kapandı Mı?
Günümüzde oldukça popüler olan Sahibinden.com sitesine kullanıcılar erişim sağlayamıyor. İlk başta kullanıcılar bu sorunun geçici bir durum olduğunu düşünse de sorunun halen çözülememiş olması akıllarda soru işareti uyandırdı. Alan adı hizmet sağlayıcısı ile yaşadığı sorundan ötürü sahibinden.com’a ulaşım durdu.
Sosyal medyadaki iddiaların ve söylentilerin ardından şirket açıklamada bulunarak sorunun çözülmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Diğer bir iddia ise sahibinden.com’un isim hakkını 2025 yılına kadar ABD’li bir şirketin satın aldığı yönünde.
Günümüzde Türkiye’nin önemli ilan platformlarından olan sahibinden.com adresine gece yarısından beri erişim problemi yaşanıyor. Bu erişim problemi ile ilgili sosyal medyada çeşitli iddialar ortaya atılırken, şirketten alan adı hizmet sağlayıcısı ile yaşanan teknik sorunların buna sebep olduğuna yönelik bir açıklama yapıldı.
Peki gerçekten sahibinden.com adresi çöktü mü? ya da başka bir şirket tarafından satın mı alındı?
Haberin detaylarından bahsedelim:
Domain Ödemesi Unutuldu Mu?
Sahibinden.com’a giriş yapmak isteyen kullanıcılar gece saatlerinden itibaren siteye giriş sorunu yaşamaya başladı. Ortaya atılan sarsıcı iddiaların başında sahibinden’in isim hakkını ABD’li bir şirketin satın aldığı yönünde. http://sahibinden.com domaini yıllık dönem ödemesini gecikince domain boşa düştü ve Florida’da bulunan bir network şirketi olan Network Solutions LLC, sahibinden.com domainini 2025 yılına kadar satın aldı.
Whois üzerinden domain sorgulandığında ise “clientHold” şeklinde bir statü gözüküyor. ClientHold statüsü, bir alan adı kaydının geçici olarak askıya alındığı anlamına gelmektedir. ClientHold statüsü, alan adı sahibinin alan adı kaydını güncellememesi ya da domain kaydının süresinin dolması gibi nedenlerden dolayı gerçekleşebiliyor. En yaygın sebepler arasında ise yasal sorunlar ve ödeme sorunları gibi nedenler karşımıza çıkıyor.
ClientHold Statüsü Nedir?
ClientHold (Müşteri Tutma) durumu, bir alan adının kayıt sahibi veya kayıt sağlayıcısı tarafından belirlenen bir durumdur. Bu durum, alan adının geçici olarak kullanılmaması veya başka bir işlemle ilişkilendirilmemesi gerektiği anlamına gelir.
Bu durumun nedenleri arasında ödeme problemleri, sahiplik doğrulama eksiklikleri, güvenlik endişeleri veya başka bir nedenle alan adının normal işlevselliğinin geçici olarak durdurulması bulunabilir. Örneğin, bir ödeme gecikmişse veya sahiplik bilgileri güncellenmemişse, alan adı “ClientHold” durumuna alınabilir.
Eğer alan adınız “ClientHold” durumuna alındıysa, sorunu çözmek için kayıt sağlayıcınızla iletişime geçmek önemlidir. Kayıt sağlayıcınız size gerekli adımları sağlayacaktır. Bu adımlar genellikle ödeme yapma, sahiplik bilgilerini güncelleme veya başka bir güvenlik doğrulamasını geçme gibi işlemleri içerebilir.
Durum çözüldüğünde, alan adınızın “ClientHold” durumundan çıkarılması ve normale dönmesi mümkün olacaktır. Bu süreç, genellikle hızlı bir şekilde tamamlanabilir ve alan adınızın tekrar kullanılabilir hale gelmesini sağlar.
Şirketten İlk Açıklama Geldi
Ortaya atılan farklı iddiaların ardından şirket Instagram hesabından da paylaştığı açıklamada;
“Alan adı hizmeti sağlayan firmayla yaşadığımız teknik bir sorun nedeniyle platformumuza şu anda erişim sağlanamamaktadır.
Sorunun en kısa sürede giderilmesi için ilgili firmanın çalışmaları devam etmekte olup konu çözüldüğünde yeniden bilgilendirme yapılacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyururuz.”
ifadelerine yer verildi.